Kost

Kosten är en del av vårt pedagogiska koncept. Köket är hjärtat i verksamheten. Doften från nybakat bröd och ”himmalagad mat” sprider sig i huset. Kosten är varierad och av god kvalité. Barnen är delaktiga och får vara med och önska vad som ska serveras. Rotsaker, frukt och bär kommer i möjligaste mån från närliggande odlingar. Vi får också vår mjölk från ett lokalt gårdsmejeri.

Barnen får upptäcka att den mat som serveras har ett naturligt ursprung.

Vi vill ge barnen positiva matupplevelser genom att göra måltiderna till lugna och trevliga stunder för samvaro. Personalen äter tillsammans med barnen, gärna till lugn musik och tända ljus.

Språk och kommunikation tränas genom att kokerskan berättar för de barn som dukar fram vad som serveras. Därefter bjuder barnen in sina kamrater, berättar vad det blir för mat och om det ska vara musik eller kanske ”viskmiddag”.

2013 var vi en av finalisterna i Arla Guldko. Vi var nominerade att delta i klassen för bästa förskolekök. Guldplatsen blev vi snuvade på men är otroligt glada över vår andra plats bland alla förskolekök i Sverige.

Nedan hittar ni filmen som presenterades vid finalen på Grand Hotell i Stockholm

https://www.youtube.com/watch?v=s7aKjVE62y8

Lpfö 98/16

2.2 Utveckling och lärande

Förskolan ska sträva efter att varje barn

  • utvecklar sin motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för vikten av att värna om sin hälsa och sitt välbefinnande.
  • utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra.
Kalasmat där barnet önskat soppa och ”Elsabröd”.
Frukostbuffé.