Kost

Kosten är en del av vårt pedagogiska koncept. Köket är hjärtat i våra verksamheter. Doften från nybakat bröd och ”himmalagad mat” sprider sig i husen. Kosten är varierad och av god kvalité. Barnen är delaktiga och får vara med och önska vad som ska serveras. Rotsaker, frukt och bär kommer i möjligaste mån från närliggande odlingar. 

Barnen får upptäcka att den mat som serveras har ett naturligt ursprung då man lämnar in äggen efter dagens djurmatning till kokerskan. 

Vi vill ge barnen positiva matupplevelser genom att göra måltiderna till lugna och trevliga stunder för samvaro. Personalen äter tillsammans med barnen, gärna till lugn musik och tända ljus.

Språk och kommunikation tränas genom att kokerskan berättar för de barn som dukar fram vad som serveras. Därefter bjuder barnen in sina kamrater, återberättar vad det blir för mat och om det ska vara musik eller kanske ”viskmiddag”. 

2013 var Smultronstället en av finalisterna i Arla Guldko. Vi var nominerade att delta i klassen för bästa förskolekök. Guldplatsen blev vi snuvade på men är otroligt glada över vår andra plats bland alla förskolekök i Sverige.

Nedan hittar ni filmen som presenterades vid finalen på Grand Hotell i Stockholm

https://www.youtube.com/watch?v=s7aKjVE62y8

Smultronstället och Willandsgården tar emot skolmjölksstöd, vilket innebär att mjölken som serveras delvis finansieras av Europeiska garantifonden för jordbruket.

Lpfö 18

Förskolans uppdrag

  • Utbildningen i förskolan ska planeras och genomföras på ett sådant sätt så att den främjar barnens utveckling, hälsa och välbefinnande.

Hållbar utveckling samt hälsa och välbefinnande

  • När fysisk aktivitet, näringsriktiga måltider och hälsosam livsstil är en naturlig del av barnens dag kan utbildningen bidra till att barnen förstår hur detta kan påverka hälsa och välbefinnande.

Omsorg, utveckling och lärande

  • Barngruppen och samspelet mellan barnen är en viktig och aktiv del i barnens utveckling och lärande i förskolan. Undervisningen ska baseras på såväl att barnen lär tillsammans och av varandra som samspelet mellan vuxna och barn. Alla som ingår i arbetslaget ska därför vara uppmärksamma på alla barns möjligheter till samspel mellan enskilda barn, i barngruppen och med de vuxna.